Inflationen och räntorna stiger med ökande kostnader för krediter som följd

Världsekonomin har påverkats av flera saker de senaste åren. Pandemi och krig har gjort att kostnaderna har ökat markant för bland annat drivmedel. Det här driver inflationen uppåt och vi står nu inför en väldigt hög inflation vi inte sett på över 20 år. Varor och tjänster ökar i pris och det blir svårt att få ett lån med en låg ränta. Vi ser hur styrräntan för första gången på länge gått över 0% och det innebär även att kostnaderna för krediter kommer att öka i framtiden. Det är än så länge inte fastställt hur mycket det kommer att påverka din slutgiltiga ränta du får från en långivare.

Dock kan du vara övertygad om att det kommer att ske en höjning som ökar kostnaderna för dig som vill ta ett lån. Även du som har ett lån kan drabbas av att räntan höjs på det lånet du redan har. Styrräntan förutspås även höjas ännu en gång under året för att försöka motverka inflationen. Planerar du att ta ett lån inom kort kan det vara smart att ansöka om det redan idag för att minska eventuella kostnader i framtiden.

Långivare

Ränta

SEB

Från 5,25 %

Nordea

Från 5,70%

Norwegian

Från 5,99%

Ikano

Från 6,15%

Swedbank

Från 6,70%

 

 

Inflationen driver upp räntorna

Sverige har ett inflationsmål på 2% men har nu de senaste månaderna haft en skyhög inflation i jämförelse. Det har gjort att Riksbanken har höjt styrräntan för att försöka att motverka inflationen. Styrräntan är det som ligger till grund för hur mycket din vanliga ränta kommer att landa på. För ekonomin påverkas av flera faktorer och med en hög inflation kommer priserna att höjas. Det i sin tur leder till en ökad ränta som även i sin tur leder till att kostnaderna för krediter och lån ökar. Du ser i vår lista ovanför hur räntorna ser ut idag men de kan snabbt stiga.

I det ekonomiska klimatet vi befinner oss i får vi nog alla vara förberedda på att ekonomin kommer att bli tuffare. Framförallt för dig som har flera och stora lån. Då kan det här vara ett tillfälle för dig att omförhandla räntor eller samla lån och krediter på ett och samma ställe. Välj ut det som gör allt lättare för dig själv. För du kommer på det här sättet att kunna upptäcka vilken skillnad det gör om du har en bättre ränta. När räntehöjningarna nu är på väg kan det leda till större kostnader för dig som har ett lån eller kommer att ansöka om ett snart.

Lånen blir dyrare

Att lånen kommer att bli dyrare är självklart i och med att styrräntan höjs och att inflationen är skyhög. De här två faktorerna kommer att påverka varandra. Förhoppningsvis kan styrräntan stabilisera inflationen men det har vi ännu inte sett. Om den inte stabiliseras kommer styrräntan att höjas igen och det leder till ännu högre kostnader i slutändan för lån och krediter. Därför kan det vara smartare att ansöka om ett lån idag än att vänta tills senare. Då det kan påverka vilken ränta du kommer att behöva betala.

Kommentarer

+1

Anders — Ska se över mina lån och krediter

Tack för artikeln, behövde verkligen ta itu med mina lån och krediter. Kommer bli tufft och dyrt annars!
+1

Erika — Kanske ska vänta med att ta lån

Jag tror att jag kommer vänta lite med att låna pengar tills räntorna stabiliseras igen. Vill inte få en alldeles för hög ränta på framtida lån och krediter